Sabtu, 8 Oktober 2011

Mari berkongsi......

Assalamualaikum wbt..
Wahai sahabat² seagama denganku .. Tolonglah ambil masa 3 minit untuk baca note ini . 3 minit je, tak lama pun ..

Mungkin ada yg pernah baca kisah ni tapi tak salah kalau kita ingatkan sekali lagi .. Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih … Bayangkan benda ini berlaku pada anda ..

Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yg di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah .. Tiba² masuk dua orang lelaki yg menutupi seluruh tubuhnya dengan pakaian hitam .. Tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun .. Lalu salah seorang lelaki tu bertempik “ Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu ” .. Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri .. Daripada jumlah yg 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing² termasuk Pak Iman tu .. Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata “ Ok Pak Iman , saya dah halau SEMUA yang hipokrit , sekarang bolee lah Pak Iman mulakan sembahyang Jumaat ” .. Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah ..

Macam mana .. Adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas .. Selain terhibur anda fikirkanlah …

“ Lawak kan , dari 1,000 orang yg mengaku dia Islam , hanya 20 yg betul-betul BERIMAN … “

“ Lawakkan berapa banyak manusia yg mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya .. Kedua lelaki hanya membawa mesin-gun .. Dia tak kata pun nak bunuh .. Tapi generasi sekarang .. Amat lemah .. Baru kena ugut terus lari lintang pukang .. Lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi .. ”

“ Lawak , ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja .. Tu pun bila time sembahyang jumaat .. Tunjuk muka kat orang kampung .. Ada tu lagi dashyat setahun 2 kali jaa .. Bila time sembahyang raya .. ”

" Lawakkan , ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al-Quran ”

“ Lawakkan , berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara , akhirat adalah tempat yang kekal , tapi berlumba² mengejar dunia .. ”

“ Lawak , kita bolee bersembang dengan boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAH alahai .. Tak cukup masa .. "

Dan lebih lawak lagi , bila kita boleh post banyak thread atau note yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel² yang berunsur agama Lawak kan ?? Kenapa ? Gelak tu kan realiti ..


ha tu lah dia cerita ni di ambil dari teman....nur mujahidah...terima kasih atas cerita yang mana banyak pengajaran dan kesedaran ke atas kita....yakni diri sendiri... renung ...tenung...dan fikirkanlah... mungkin serba sedikit dapat kita mengenal macamanakah diri kita sendiri...... gelak itu kan realiti...he he he he

21 Pengulas Sukan:

aleen aiden berkata...

hu3,terkesima jap.xtau nak ckp apa.

~SaL IjOu~ berkata...

ini lawak serius~ penuh pengajaran & pedoman~ =)

Tukang Karut berkata...

pertama kali baca dulu, terkesima, dua kali terbaca, termenung, sekarang ni baca lagi, lagi termenung jauh... hohoho...

Titisan Hujan berkata...

golongan manakah kita??

eh..aku?


hmmm....moga diri terus teguh iman dan takwa

dill berkata...

pernah bace dulu, ijat. buat dill lama berfikir. mase tu tak fikir lawak. fikir betapa manusia pentingkan diri sendiri

dill.

zati embong berkata...

1st time jat baca citer ni xtahu nk kata mcmana tau.

khaifaiz berkata...

merenung jauh bila baca ni... mana khilafnya mana kurangnya..

M a W a D D a H berkata...

utk renungan kita bersama..:)

Warna Warni Kehidupan berkata...

setuju..manusia memang pelik kan, lebih suka dosa dari pahala..

Afzan A.M . aka skywalkerafz berkata...

Apa yang mereka takutkan jika mereka merasai Allah sentiasa bersama mereka? When Allah is your friend, who is your enemy? Mereka akan terasa ringannya ujian di dunia apabila mengenangkan azabnya mati. Dan mereka akan yakin menghadapi kesusahan hidup di dunia kerana menyedari itulah bekalan untuk hidup di akhirat nanti.

Mr iz berkata...

aleen aiden - tak pe tak yah kata pape ... bifikir sejenak pun dah ok kot... he he he

Mr iz berkata...

sal ijou - gitu la kisah nya serius penuh pengertian ...kannn..he he he

Mr iz berkata...

tukang karut- he he he he sama lah kita... menung sampai tembus tembok batu woo... he he he

Mr iz berkata...

titisan hujan - terfikir juga begitu.. moga iman tetap teguh di hati...

Mr iz berkata...

dill - betul tu cik dill ...kebanyakkan lumrah manusia begitu harapnya kita memhami diri kita sendiri... kannn

Mr iz berkata...

zati embong - cukuplah sekadar merenung dan berfikir tentang diri kita sendiri cik jat kan...

Mr iz berkata...

khaifaiz - betul tu khai... berfikir dan terfikir....manusia...

Mr iz berkata...

mawaddah - ye cik adah sama sama lah kita ye...

Mr iz berkata...

warna warni - betul tu warna.. kekadang menusia itu sendiri yang mencipta kepelikkan itu... lebih suka pada yang dilarang

Mr iz berkata...

afzan skywalker - ye setuju sesangat tu en afzan ... memang sepatut nya begitu lah... manusia hati mudah bergoyah ketetapan dan kepaduan cepat pudar....

sherlina halim berkata...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi wwwasianbet77com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...