Sabtu, 12 Mac 2011

space...he he he

   Hari ni aku sajer nak ceta pasal....emmm....apa ye..... angkasa lepas kot... he he he... pasal layan cerita mengarut la tadi kot... ni yang berjangkit nak mengarut juga ni.....he he.. ini mengenai serba sedikit pasal kapal dan angkasa lepas...bukan angkasaraya ye...yang tu banggunan...he he he... mungkin korang pun ada yang pakar dalam bidang ni... lantak la... aku bagitau juga la ...he he he.. serba sedikit pasal info angkasa lepas ... .angkasa lepas ni atau dalam ertikata lain … angkasa yang tak terpegang... he he he.. sebab tu namanya angkasa lepas.. eh bole ke..... kira bahasa sedapnye sistem cekerawala.... kat sini adalah sikit info pasal ...apa....siapa.. dimana... bila... he he he.... ahhh layan je la makin mengarut la pulak aku ni pun............he he he....... tau tak pe...he he he
- Pada 16 julai 1969 sejarah tercipta... Neil Armstrong menjadi manusia pertama menjejakkan kaki di bulan dengan apollo 11..... he he he..... tau dahh...he he he
- Berat sample yang dibawa oleh Armstrong semasa dibulan adalah 21.5 kg, antara sample yang dibawa iailah basalt ( sejenis batu gunung yang berusia 3.7 juta tahun......beliau hanya berjalan sejauh 250 meter sahaja semasa di bulan.... jauhnye tu...he he he
- Misi terakhir apollo ke bulan adalah apollo 17 yakni pada tahun 1972 oleh NASA
- Buran shuttle adalah projek agkasa dari russia. Buran bermaksud ribut salji....
- Pada 15 november 1988 kapal angkasa buran yang pertama dan terakhir telah dilancarkan oleh soviet union atau nama sedapnya russia ke orbit, pesawat tersebut berada di orbit selama tiga jam sahaja..... he he he.....
- Kapal angkasa buran boleh membawa 30 tan muatan lebih lima tan berbanding apollo 11
- Sebanyak 300,000 gelen air digunakan semasa pelancaran kapal angkasa bagi mengurangkan tekanan bunyi yang dihasilkan...... fuuuhhhh......
- Sebuah kapal angkasa lepas perlu mengurangkan kelajuannya dari 26,500 kmh pada 345 kmh apabila sampai ke tempat yang dituju
- Sebenarnya ruang angkasa tidak berwarna... he he he
- Planet Saturn mempunyai 10 bulan disekelilingnya, bulan terbesarnya bernama titan
- Zuhrah adalah satu satunya planet yang berputar mengikut arah jam
- Planet musytari merupakan planet terbesar dan berada dalam kedudukan kelima dari matahari ia 318 kali lebih besar dari bumi
- Saiz bintang Betelgeuse lebih besar daripada saiz orbit bumi mengelilingi matahari
- Bulan genymade di planet musytari adalah bulan paling besar dalam sistem suria ia lebih besar dari planet utarid dan pluto
- Bila anda melihat bulan ia kelihatan sungguh cantik dan mempersonakan tetapi untuk pengetahuan korang bulan mempunyai 500,000 kawah gunung berapi ini dapat dilihat menggunakan teleskop hubble
- Saiz musytari sangat besar hingga kalau planet utarid, zuhrah, bumi, marikh, zuhal, uranus,neptune dan pluto dimasukkan kedalamnya pun masih lagi terdapat ruang besar didalam musytari yang boleh diisi dengan planet lain lagi..... he he he... walaupun dimasukkan sekali planet hollywood ....eh eh ...ada la pulak...he he he
- Pluto adalah planet paling jauh dari matahari dan paling sejuk, suhunya mencecah dibawah 238 darjah celcius..... he he he bukan pluto yg cerita mickey mouse tu ya...he he he
- Bumi mengelilingi matahari dengan purata kelajuan 107,220 kilometer sejam...... laju tu...tapi aku masih boleh bertahan lag ini...he he he.. siap rilek minum teh lagi...he he he..ok je 
 Eh dah rasa macam masuk kelas sains la pulak...he he. tu la dia pasalnya yang aku nak mengarutkan tadi... pasal angkasa … termasuklah kapal angkasa... he he he......bole lah..... tak banyak sikit dapat lah membantu kita..... ataupun nak buat cerita kat kanak kanak ke atau pun adik kecik awek kita dan pakwe kitake...amik hati lah katakan... ye tak......he he he....pasal yang dah besau tu kurang kot nak layan ceta ceta yang macam ni...he he he.... haaaa... renunglah ..tenunglah ...fikirkan lah..... he he he.....kita insan kerdil... aje.....he he... ok tata...

12 Pengulas Sukan:

KHRLHSYM berkata...

mahu jadi angkasawan? hehe

Mr iz berkata...

khrrhsym - he he he .. hajat dihati.. tp tak kesampaian...layan cerita dan documentari pun dah rasa macam jadi angkasawan.... he he he

khaifaiz berkata...

Nice2... cm ne la rasenye ble dekat orbit tu yer... Nanti dah jutawan ingt nk g ikut pakej plancongan tu la

gigiAriEma berkata...

macam baru lepas minum susu dumix 123.. hehe..

Nasriq berkata...

Jom jadi angkasawan, melancong di bulan sambil2 boleh makan cendawan... hehehe...

Miss Dill berkata...

rasanye Pluto tidak lagi dianggap sebagai planet.

http://astroversity.blogspot.com/2007/07/explained-why-pluto-is-not-planet.html

nice info. saye blaja banyak mende dari Mr Iz :)


Miss Dill^^

zati embong berkata...

hahaha.

cm ni leh lebih kurangnya call Bf

u nak tau x pasal angkasa lepas?i nak bagi ceramah free nih!u duduk diam2 dgr ceramah i ye!tak boleh gerak2!

O.o

KUREKURE COMEL berkata...

hehehe....nk pergi bulan la....




dlm mimpi kot...hehehehe....

Surie berkata...

ye la boleh jadi modal nk bercerita kt anak buah..ye tak Mr Iz?hehe~

ade dgr gk pluto tu dh xdianggap as planet dah...planet hollywood tu xbleh blah..hehehe~

Mr iz berkata...

khai - he he nak ikut gak la ...he he he

gigi - he he ...eh tak tumbuh gigi lagi...he he

nasriq - he he .. best tu...he he

cik dill - terima kasih info tu ye...he he he

cik jat - he he he

cik mina - he he guna wau bulan kot...he he

surie - ye btul tu modal air liur je... pluto tu rasanya lah...he he he

Cekodok berkata...

ni godek kat mmana lak bro.. hehe....

gua nak cite kat blog nti.. takot lu claim plak.. haha

Mr iz berkata...

cekodok - buku lama lama la cekodok...he he he.... bole no hal nye..... he he he claim millage je...he he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...