Jumaat, 8 April 2011

Buluh perang.....

            haa.... ni sajer nak syer permainan aku masa zaman budak budak dulu,,...he he h.... ntah aku tak tau la korang pernah layan permainan ni ke tak..... permainan ni mungkin sesetengah orang atau budak lelaki je kot yang tahu.... permainan letup letup.... amacam pernah main tak..... mungkin ada yang terfikir permainan apa tu....he he he... permainan ni memang di panggil macam tu kat tempat aku... tapi tak tau la aku... kalau sesetangah tempat ada nama lain nya...he he he...budak perempuan tak main kot permainan ni. Pasal permainan ni permainan perang.....alat alat yang digunakan semuanya dibuat sendiri dengan mengunakan buluh.... tapi bukan buluh yang besar … bukan yang nak buat lemang tu...tu dah jadi meriam buluh tu...he he he... letup letup ni mengunakan buluh yang kecil...ala buluh yang biasa orang tanam kat tepi rumah.... buat macam pagar tu...yang renek renek cantik tu...he he he..... cukup best... memang meletup... peluru dia menggunakan buah cenerai...siap panjat pokok tu nak cari buah ni.. pastu kumpul siap buat kantung peluru lagi... rembat kain batik mak aku lepas tu jahit sendiri …. he he he... kena la pilih juga buah yang nak di gunakan ..... buah yang muda je...... dah dapat semua.....kira ngam....complete...lepas tu kasi angkat geng la pulak...he he he...baru la perang..... kretif bab buat letup letup ni jangan cerita la...macam macam jenis ada.... yang double …. triple.... perrgh... mesingun pun ada beb...he he he he...punya la keratif bebudak zaman aku ...he he he.... pasal dulu zaman banyak orang tak mewah macam zaman sekarang ni....tak maju lagi.....masing masing mencipta dan membuat sendiri untuk kepuasan...

he he he siap lukis lagi ..... mana la tau tetiba ada yg nak try...he he he

peluru yang di gunakan
permainan ni kalau dah layan....perrghh... siap ada yang conteng muka tu... pakai kolor water...he he he.... siap topi.... baju ... he he he...baju siap ada sper.... kalau tak naya wooo... kena kejar dengan tali pinggang la jawabnya...... pasal kesan buah ni susah nak dicuci... tak hilang...he he he... mau tak mengamuk mak aku...he he ...pasal tu ada baju perang khas.... letup letup ni juga boleh di mainkan menggunakan kertas suratkhabar .... tapi kertas tu kena rendam kasi basah dan lembab...he he he... tu guna time praktis je ... time perang guna buah cenerai...he he he..... sekarang dah lain...he he he....zaman dah berubah...permainan perang pun dah berubah mengikut peredaran zaman... guna senapang angin sekarang ni... pakaian kena complete atas bawah ..... tapi letup letup jugak yang best pasal semua ada... kepuasan... buat sendiri... main sendiri.. tak kena bayar pun.. paling kuat kena kejar pasal potong buluh rumah orang.... he he he
haaa tu la dia permainan aku masa kecik kecik dulu... letup letup.... jadi nya korang renunglah...tenunglah....fikirkan lah.... apakah ia telah pupus...he he he...adalah pulak macam tu... he he he....benda yang dihasilkan dengan usaha sendiri amatlah banyak kepuasan nya.... he he he.....tata

38 Pengulas Sukan:

Miss Dill berkata...

mmg budak laki suke main. ayah saye cite, die pun slalu main permainan ni mase kecik. ala2 perang kan. kene buah tu badan, dapat bayangkan budak2 ni mengeliat lari sbb sakit. haha!

Miss Dill^^

cik ubi berkata...

aku penah maen bende ni mase kecik2..haha..

best siot maen benda ni, x sangka ade blogger yg wat entri sal buluh perang..

:)

Nasriq berkata...

hoho... birat oooo badan kena... lebam2... seminggu pun tak hilang lebam...

M a W a D D a H berkata...

adah pernah main dulu...best woo main lawan2 ngan abang, sepupu2..wahh..layan..tapi biji peluru tu xingat dah pakai biji nama apa...lupa dah...tpi tu lar, bile kena peluru, memang sakit...tapi tahan la kan...adah kan macho...hahaha

tengku asmadi berkata...

pokcik suka sgt ni game ni hehe..masa kecik2 dulu ..mak panggill pun dah tak dgr ..kalau buat perang hhehe habis buah tu dikerjakan :)
kenangan best

KUREKURE COMEL berkata...

ehhh...mina main wooo....ingt pompuan tak main ke....tp selalu kena buli tau...


sakit gila bila kena...hehehe

Surie berkata...

Siap lukis letup-letup dia lagi..rajinnye!!nanti qayyim dh besor, ajar n ajak la die main letup2 ni tau..hehe~

bestnye!ni ala2 paintball traditional ek?

KiFli si Dolce berkata...

jalan2

Warna Warni Kehidupan berkata...

walla..kitorang maen la perang2 guna benda alah ni...kalau kena memang sedap...haha memori sungguh..

zati embong berkata...

skrg ni org men tembak2 guna pistol betul ijat. O.o

aisyah ahmad berkata...

orang kampung AA panggil menda alah ni..'bedil'..

mase kecik2 dulu..kalo balik kampong..'hero malaya' kampong mase tu..mesti ade satu sorang bedil ni..

Sepupu AA pernah bedil AA..sakit ooo...

patu mase main tu mmg seronok..lagi seronok bile tgk ade yg kene tarik telinge sebab terbedil mak yang tengah sidai kain..padan muke!!hehe

Miz Novexx berkata...

tak reti main... dah lupa lorh, mintak tolong ajarkan balik.... heheh
( sambil buat muka kesian >,-

Cekodok berkata...

kat tempat gua panggil cakplom... adehh tak reti plak nak eja... hehe... buah tu buah cenderai...

buah tu kalo masak sedap jugak di makan.. hahaha....

kalo takde buah guna paper rendam dalam air... tapi tak power... hehe....

tu gua panggil buluh cina.. hahaha

KHRLHSYM berkata...

best dowh main benda ni. rindu pula.

Mr iz berkata...

wah tak sangka ye ayah cik dill pun layan permainan ni...he he he... boleh angkat geneg ni...he he he

Mr iz berkata...

cik ubi - he he he memang best ... kenangan tu...he he he

Mr iz berkata...

nasriq - he he he he ..tu yang buat best tu kot...he he he

Mr iz berkata...

ci addah - he he he ye saya ttau tu addah memang macho...he he he

Mr iz berkata...

tengku asmadi - ye betul tu ...mak panggil pun buat tak tau je.... seronok nye pasal permainan ni...he he he.. antara kenangan paling best kot

Mr iz berkata...

cik mina - wah mina pun layan ye... bole jd geng ni...he he he... pasal mina tak power kot ..he he he...tu yg kena buli tu..he he he

Mr iz berkata...

cik surie - ye betul tu ...paintball tradisional malaysia ni... ciptaan orang malaysia... he he he... mesti... bapa qayyim mesti perturunkan ilmu pembuatan dan permainan tradisional kat qayyim....he he he

Mr iz berkata...

kifli - he he he... lari lari ni...he he he

Mr iz berkata...

warna - antara memori hit zaman kanak kanak ni...he he he

Mr iz berkata...

cik jat - he he he zaman dah berubah jat..manusia.. pun berubah.... senapang pun ada jat...he he he.... isi... air pump ...seraaaannngggg....he he hehe

Mr iz berkata...

AA - he he he ... bedil... semua masa tu mesti katakan... akunye dahsyat woo...he he he... tu yang kluar... double..mesingun lah...he he he... ni mesti AA yg kena tarik telinga tu kot...he he he

Mr iz berkata...

miss novexx - bole ..saya boleh ajarnye... tapi... he he he.. pendaftaran 20 inggit.. kelas sehari seminggu selama dua jam... bulanan 30 inggit...selama 2 bulan ...he he he sijil disertai...he he he.. nak tak....he he he

Mr iz berkata...

cekodok - wah bole angkat geng ni... boleh la kita berpaerang ala zaman kanak kanak ni...he he he... mesti huru hara jadi nye... he he he... kenangan tu cekodok

Mr iz berkata...

khrlhsym - memang best.. perrgh kalau dah main lupa dunia woo...he he he... kenangan abadi ni... he he he

Titisan Hujan berkata...

waaa...siap design kn blik tu.
zia penah gk main.mklum yg len sume llki ja..ikut gk abg2 main nie....

seronok zmn knk2 dlu.....knk2 skg dh xmerasa ni.24jam ngadap buku ja..kesian

azi nur berkata...

alamkk tak pernah mainn pon bende ni..nak cube try test lah!

Republic Aku berkata...

aku tak suka main ni sebab demam kena belasah ramai2 dahulu...

Eda berkata...

huhu..penah main..tapi igt2 lupa dah mcm mn letak peluru tuh..

best kan kalau igt2 blk permainan zaman kanak2 dulu..mcm2 ada..;-)

Mr iz berkata...

cik zia - he he he he... lukis tu..he he he..mana la tau kot kot nak buat balik tp dah lupa... zaman kanak kanak lah zaman yang palin best kot... hidup dalam dunia sendiri... he he he... mengadap buku pun bole dijadikan keseronokan juga ...he he he

Mr iz berkata...

azi - Try la cik azi plan dah ada tu..he he he... memang best... he he he

Mr iz berkata...

republic aku - he he he mesti ko yg paling muda ni atau pun yang paling kecik dalam permainan tu kot...he he he

Mr iz berkata...

eda - he he he ...sumbat je peluru tu pastu ketuk sikit..he he he.. yela cik eda dulu macam macam ada ye kan... dulu banyak permainan sendiri ..skarang ni he he he ...kena beli...he he he

khaifaiz berkata...

huhu.. best oo men perang2 guna letup-letup.. siap pkai topi kure-kure yg mcm apek pkai tu... Paling best buat kubu pkai daun kelapa sawit...

Tapi dulu aku guna senapang kayu.. pkai peluru buah ceri.....

Mr iz berkata...

khai - he he he... aku dulu pun ada gak main senapang kayu tu.. peluru pakai buah ubi kayu tu...he he he.. bab buat kubu yg tak leh lupa tu...siap kem lg...he he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...