Ahad, 10 April 2011

Pengutip

              Pengutip berfaedah ... banyak yang dimaksudkan dengan pengutip berfaedah.. ada banyak jenis dan ketegorinya.....he he he.... adakah salah... ....menjadi sebagai pengutip...pengutip yang berfaedah he he he..... pengutip sampah...berfaedah ke... he he he agaknyalah kot..... kalau mereka tak ada siapa lah agak nya yang nak buat kerja macam tu.... kita biasanya pembuang je...he he he.... tak kira lah di rumah ..di pejabat.... pengutip seperti mereka juga patut di hormati.. berikanlah kerjasama ...walaupun kerja mereka ni agak kotor tapi halal beb.....berfaedah juga tu...mereka dapat gaji.. rumah atau pejabat kita pun tak busuk.. he he he....ye ke... Pengutip tin minuman.... mungkin diantara kita ada pandang serong atau senget pada mereka  ...mungkin memandang remeh pada mereka ...he he he... tetapi duit tu...... sekilo berapa beb...kalau mereka dah mengutip sebanyak lima tan.... haaa..tu..kan dah....he he he... mungkin kita memandangnya sebagai sampah ...tapi kekadang sampah itu adalah duit.....berfaedah juga tu... membersih dan mendapat duit...... he he he..... .
Aku adalah salah seorang dari mereka kot...aku ni ketegori pengutip juga.. pengutip suratkhabar...he he he.... tapi aku kutip bahagian yang berinfomasi je...mungkin kita sedar dan tak sedar je.. he he he.... sebagai contoh la … ni benda yang aku kutip dari suratkhabar yang mana telah disepahkan dan menunggu masa untuk dijual atau dilupuskan..... he he he.... “ko cari apa kat suratkhabar lama tu”...he he he... tu la ayat yang biasa aku dengar bila aku mengutip........ jawapan aku pula..”ada la benda ni”....... jadinya kat sini aku nak kongsi serba sedikit benda yang aku kutip ni.... mungkin juga boleh dijadikan salah satu hobi.... he he he.... yang boleh diketegorikan ...emmmm... berfaedah kot.... he he he he.....
-Tapak sulaiman jenis mahkota berduri mudah ditemui dikawasan terumbu karang di perairan tropika di lautan pasifik india dan laut merah... ia boleh membiak daripada saiz tapak tangan sehingga saiz sebesar pinggan.
-Sungai nil sepanjang 6671 kilometer merentasi empat negara di afrika iaitu Uganda... Sudan... Ethopia dan Mesir.
-Pada 1992 Whitney Houston adalah satu satunya penyanyi wanita mengungguli carta United kindom,Amerika dan Australia menerusi lagu I will always love u.
-Ikan emas adalah satu satunya haiwan dapat melihat Inframerah dan Ultra Ungu serta dapat mengesan gunung berapi akan meletus beberapa jam sebelum nya dengan melompat keluar daripada akuarium.
-Kepah gergasi pernah ditemui berukuran 1.3 meter.
-Dianggarkan ada 164 juta spesis monyet diseluruh dunia.
-Gunung Everest mengambil nama sempena Sir George Everest yang pernah menjadi gabenor jeneral di india dan seorang ahli matematik yang banyak membuat kajian mengenai gunung itu.
-Secara purata suhu dilembah mati atau Death Valley di Amerika Syarikat iailah 57 darjah selsius, terlalu panas untuk manusia hidup.
-Bara api rokok disedut boleh mencecah sehingga 260 darjah selsius, sedangkan suhu didih cuma 100 darjah selsius.
-Industri filem di Bollywood menghasilkan kira kira 1000 filem setiap tahun lebih banyak berbanding industri filem Hollywood.
-Badak air adalah dari spesis babi dan haiwan itu hanya bole ditemui di afrika.
-Kajian terbaru mendapati China mempunyai jumlah penduduk tertinggi di dunia dengan 1341 bilion orang, meningkat 6.3 juta pada tahun lalu.
-Burung belatuk mengetuk pohon kayu untuk memikat burung betina selain memberi amaran kepada burung lain mengenai kawasan miliknya, burung itu mampu membuat 25 ketukan dalam sesaat.
Ha kan..... baru sikit je tu..he he he....nampak tak benda tu...he he he... benda benda macam ni lah yang selalu aku kutip ...manalah tau... time time boring boleh juga layan... potong cantik cantik... tampal simpan buat buku...he he he... tak rugi pun … ilmu jugak tu...he he he.... dalam tanpa sedar dan tak sedar je ...ilmu tu sebenar nya banyak..... bersepah....sampai ada yang dibuang...he he he.... jadinya kat sini.....
haaa korang renunglah...tenunglah...fikirkanlah..... he he he he...... apakah perjalanan dan pengalaman kehidupan yang di kutip itu juga salah satu cabang ilmu..... he he he ta ta.... caaakkkk....

p/s : sumber gambar diambil dekat acik google...terima kasih acik...he he he

28 Pengulas Sukan:

KHRLHSYM berkata...

-Bara api rokok disedut boleh mencecah sehingga 260 darjah selsius, sedangkan suhu didih cuma 100 darjah selsius.

baru tahu hehehe

Eda berkata...

mak ai...kepah 1.3 meter..mmg gergasi la tu..

bagusnye mr.iz kumpul wat scrap book lak tu..keep it up!!

Nasriq berkata...

hoho... kena jadi pengutip jugak la... tapi kategori lain la... kategori kutip hutang...

Cekodok berkata...

bab badak air tu spesis babi mcm meragukan lak.. adess...

mak aih... sapa yang isap rokok tu mau terbakar jantung tu.. hahaha

Miss Dill berkata...

kene bela ikan emas ni. kot2 tetibe ade letusan gunung berapi

Miss Dill^^

KUREKURE COMEL berkata...

badak air tu spesis babi....betul ke ni....haisshh...baru tau ni...
hihihi....

khaifaiz berkata...

nak kutip juga ni.. kutip ilmu kat sini..

lajunya burung belatuk mengetuk pohon kayu.. 25 ketukan sesaat.. kalah goreng gitar ni....

zati embong berkata...

huhu..ikan emas boleh tahu eh?xpernah lagi dgr sebelum ni.huhu

Surie berkata...

Burung belatuk dpt buat 25 ketukan sesaat?hebatnye!!

Bagus la bro Ijat ni..teruskan usaha murni anda mengutip info ok!pastu buat jadi scrap book n bg kat Qayyim tau..

Mr iz berkata...

Khrlhsym - serupa le aku semenjak kumpul ni pun baru lah tau tu...he he he

Mr iz berkata...

eda - terima kasih cik eda ... he he he besar kan kepah tu.. makan tak habis tu...he he he

Mr iz berkata...

nasriq - he he he . berfaedah juga tu he he he.. kemudahan untuk pembayar... he he he... eh along ke apa ni...he he he

Mr iz berkata...

cekodok - he he he ... tp info ni berkata begitu... kena gak buat edisi siasat ni... yg merokok tu buka aje tebakar..siap masak cantik lg tu...kira kena panggang ......he he he

Mr iz berkata...

miss dill - elok tu cik dill cantik juga ikan emas ni... banyak faedah tu...he hehe

Mr iz berkata...

cik mina - he he he he serupa lah kita...he he he

Mr iz berkata...

khai - ok no poblemo ....syer sesama kita... goreng gitar pun tak leh nak challange woodywoodpacker...woooo...he he he

Mr iz berkata...

cik jat - he he he... kena bela ikan emas pas ni cik jat...he he he banyak guna tu... cuma tak leh nak gadai je...he he he...

Mr iz berkata...

cik surie - terima kasih cik...he he he... itu sudah semestinye... laju kan mr woodywoodpacker ni...he he he he

aisyah ahmad berkata...

wahh..ni memang betol2 kutip berpaedah ni..trima kasih kerana bekongsi info ye Mr.Iz..

Kalo kat kampong..AA suke kumpul banyok2 segala macam barng yang boleh recycle..patu antar kat tempat die..dapat duitt woo..mak AA buat tabung khas utk brg2 recycle tu..skang tabung tu dah ade dekat 1k..kan bepaedah tu..hehe

Warna Warni Kehidupan berkata...

dulu-dulu selalu juga baca surat khabar yang buat bungkus roti canai, sekarang tak de dah..info itu ada di mana2 termasuk di belog ini hehe..

l a l a , S h a h e i l a berkata...

burung belatuk sgt laju..huhu

Ezay Hadry berkata...

suka gak kumpul suratkhabar tapi untuk wat bungkus barang la..boleh? hahaha tapi nak bungkus kene cari paper part hiburan nak2 yang luar negara..hehe

azi nur berkata...

wahh banyk tol inpo dapat!

Mr iz berkata...

cik AA - Bagus la cik AA siap tabung Khas... memang berfedah kan...he he he...tahniah AA

Mr iz berkata...

warna - he he he lebih kurang sama la kita... pembungkus nasi lemak pun.... sambil makan sambil layan...he he he....

Mr iz berkata...

lala - ye memang sangat laju burung belatuk... tak sempat la kalau kita nak buka bunga dgn kekuda nak lawan dia...he he he...dah kena 25 ketukan tu....he he he

Mr iz berkata...

Ezay - boleh ..he he he.. kira berfedah juga tu.. jimat duit nak beli kertas pembungkus ye tak...he he he

Mr iz berkata...

azi - he he he...sama samalah kita kongsi... lagi berkat kot...he he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...